Smaczna i świeża żywność
Odwiedzając naszą restaurację , wkraczasz w wielowymiarowy świat smaków i aromatów kuchni polskiej. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych trendów kulinarnych odkryjesz na nowo niesamowite smaki znanych ci potraw. Połączenie smaku kuchni staropolskiej oraz kuchni europejskiej dają niepowtarzalny smak, który poruszy nawet najbardziej wymagających degustatorów. Klimatyczne i przytulne wnętrze restauracji zapewni gościom miłe i niezapomniane chwile jest więc idealnym miejscem na rodzinny obiad, romantyczną kolację czy kameralną imprezę rodzinną lub firmową.
Restauracja Słowianin została gruntownie odrestaurowana, by zaskoczyć Gości zarówno niezwykłością wystroju jak i potraw opartych na tradycyjnych recepturach. Zapach, smak oraz wygląd potraw to klucz do sukcesu przy organizowaniu imprez rodzinnych oraz spotkań firmowych.
Również przy organizowaniu większych spotkań dbamy o najdrobniejsze szczegóły Pomagamy również w podejmowaniu decyzji, tak aby przyjęcie było przyjemnością dla wszystkich – gości i gospodarzy
Wpływ na polską kuchnię, przez wieki miały najróżniejsze grupy narodowościowe zamieszkujące nasz kraj. W kuchni polskiej możemy dostrzec pierwiastek kuchni niemieckiej, ruskiej, tatarskiej czy włoskiej.W Kuchni polskiej występowały głównie składniki pochodzenia regionalnego, a jako że Polska jest krajem typowo rolniczym, z dużym zalesieniem, w kuchni popularna była dziczyzna, grzyby i owoce leśne, a także warzywa i zboża. Te ostatnie znalazły zastosowanie w wielu popularnych potrawach mącznych, które były kiedyś podstawą diety mieszkańców Polski.
Kuchnia polska cechuje się szerokim zastosowaniem różnego rodzaju kiszonek oraz zup. Kiszone ogórki czy kapusta są nieodłącznym elementem wielu dań. Zupy mogą być zarówno czyste, jak i zagęszczane – z dodatkiem makaronu, ryżu lub ziemniaków. Popularne w kuchni polskiej były i nadal są różnego rodzaju zioła, m.in. te typowo stosowane do dziczyzny, np. jałowiec, ale też gałka muszkatołowa i pieprz. W menu na stałe zagościły warzywa takie jak kapusta, groch, fasola, rzepa, marchew, buraki czy ogórki.
Dawna kuchnia polska jest słynna ze swych walorów smakowych i dobrego podania. Najstarsze potrawy, jak wynika to z opisów uczt oraz z pamiętników z wybranych okresów historycznych, to potrawy związane z tradycją i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele z tych potraw przetrwało do dziś w różnych regionach kraju. Tradycyjna kuchnia polska to kuchnia bardzo aromatyczna. Do ciężkostrawnych dań trzeba było dodawać wiele ziół i przypraw, szczególnie w celu uczynienia dań nieco lepiej strawnymi. Dlatego też stosowano głównie: jałowiec, koperek, anyż, kminek, gałkę muszkatołową.
Dania dobierane przez Szefa kuchni oczarują nawet najbardziej wytrawnych smakoszy i koneserów. Zmieniająca się co miesiąc karta jest oparta o sezonowe produkty najwyższej jakości. Słowiańska kuchnia to bardzo bogata paleta różnorodnych dań. Znajdziemy w niej przepisy na różnego rodzaju mięsa – drób, wieprzowinę czy też kaczkę i dziczyznę. Mięso musi być oczywiście najwyższej jakości, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Również warto wspomnieć, że kuchnia słowiańska pełna jest aromatycznych ziół i przypraw, przez co potrawy są bardziej wyraziste i smaczniejsze. Codziennie trafiają do nas swieże owoce i warzywa oraz wysokiej jakości mięso z których robimy przepyszne dania według staropolskich receptur. Jeśli jesteś zainteresowany sprawdź nasze menu.
Modliszewo 8b
62-200 Gniezno
recepcja@slowianin.gniezno.pl